Státní maturity: Jsem proti a nejen kvůli sobě

1 min čtení

Protože mě to taky postihne, to ale neznamená, že to bude potřeba zrušit co nejdřív a za každou cenu. Já už se s tím nějak smířím a nějak si to zařídím, ale jde tu o ideologický nesmysl.

Má tento totalitní centralizovaný nesmysl, navíc sloužící beztak jen agenturam napojených na bývalé vlád, místo v demokracii, svobodě – ve světě, který má dbát o jednotlivce a ne jak tupé stádo vychovat všechny stejně?

Navíc povinná četba je další blbost – každý má číst, co sám chce a co ho zajímá a ne si z internetu stahovat obsahy knih a učit se je nazpaměť nebo se stresovat, že jsem to nestihl přečíst celé tu knihu, protože na to nejsem připraven, nebaví mě to, nezajímá mě to, styl psaní autora mě neoslovuje atd.

Navíc v češtině by se měl klást důraz na pravopis a gramatiku, které dnes trpí a upadají a také na sloh, literatura by měla být pro toho, kdo o ni projeví zájem a především by mělo být vytvořeno příjemné a sympatické demokratické a liberální prostředí pro výuku.

Bohužel to dnes ještě nepůjde, protože asi většina učitelů má stále totalitní myšlení a dále jej aplikuje na svých žácích – jak jen krásně se pozoruje, že mladí a noví nebo reformovaní starší učitelé dostávají rozum a vědí, že lepší je přistupovat k žákům individuálně, rovnocenně a ne nutit je se šprtat a perzekuovat je za nesmysly – což vede k tomu, že se pak mnoho lidí vrhá na velmi špatnou cestu. Vím, o čem mluvím, protože jsem měl možnost porovnat oba systémy.

Autor: Mirek Návrat

Blogger a vystudovaný politolog. Píšu o politice, společnosti, budoucnosti a osobním rozvoji. Můj Twitter: @mireknavrat.