Anketa DR: Koho by měli demokraté vyslat proti Trumpovi a koho nakonec vyšlou

1 min čtení

Moje odpověď pro Deník Referendum na otázku:

Kdo z dosavadních kandidátů by byl dle vás „nejlepším“ vítězem primárek – tedy nejzdatnějším soupeřem pro Trumpa a současně pak i dobrým prezidentem – a koho tipujete, že ve skutečnosti demokratické primárky vyhraje?

Mým favoritem je starosta Pete Buttigieg. Studoval na Harvardu i Oxfordu, mluví sedmi cizími jazyky, sloužil v Afghánistánu, pozvedl zdevastované město. Je slušný, silně věřící a spořádaný rodinný typ, který má sympatického manžela. Byl by nejen dosud nejmladším prezidentem, ale i prvním otevřeně přiznaným gayem v této funkci, což by mohlo pomoci k emancipaci LGBT+ jednotlivců po celém světě. Je z generace mileniálů, je silným zastáncem svobody, křesťanství vidí jako starost o ty nejslabší a řešení současných problémů odmítá hledat v minulosti. Kromě toho stojí mezi umírněným a silně progresivním křídlem demokratů, díky čemuž by mohl být nakonec přijatelný i pro voliče republikánů.

Joe Biden je sice stále favoritem, ale jeho kampaň působí ještě zoufaleji než ta od Hillary. Bernieho Sanderse zase v průzkumech začala předhánět Elizabeth Warrenová. Oba jsou ale na Ameriku zatím asi stále příliš levicoví a radikální. Určitou šanci může stále mít Kamala Harrisová, nicméně ta místy působí jako Hillary 2.0. Hvězda Beta O’Rourka zatím asi pohasla a Andrew Yang má velkou podporu na internetu, nicméně jeho program podle mě bude pro většinového voliče aktuální spíše až za dvanáct let. Vše ale mohou změnit televizní debaty. My si můžeme jen přát, aby většina ze současných 25+ kandidátů přestala marnit náš čas a peníze sponzorů, a nechali v boji jen ty nejlepší.

Autor: Mirek Návrat

Blogger a vystudovaný politolog. Píšu o politice, společnosti, budoucnosti a osobním rozvoji. Můj Twitter: @mireknavrat.