Koho volit v komunálních a senátních volbách 2022?

9 min čtení

Podle čeho bych se letos rozhodoval? Koho bych si vybral v Praze a ve všech senátních obvodech? Zaslouží si Fialova vláda stále naši důvěru? A proč k volbám poprvé v životě nepůjdu?

V zahraniční politice předvádí Fialova vláda naprosto skvělé výkony. V té domácí to ale vypadá, že ji neřídí Petr Fiala, ale spíše Marek Prchal. Jestli je toto to nejlepší, co si náš národ dokázal zvolit, tak mám o budoucnost naší země vážné obavy. O tom, jak vláda marní svoji historickou šanci, se nicméně rozepíšu později.

Vnímáme-li současné volby jako menší referendum o vládě, pak má Fialův tým stále moji podporu. Ovšem ne kvůli bůhvíjak kvalitním výkonům, které bychom od ní logicky očekávali, ale spíše kvůli absenci reálné alternativy.

Pohled na současnou opozici je totiž natolik tristní, že je člověk i přes veškeré výhrady vděčný za to, že těch cca 15 % hlasů tzv. „temnobloku“ ve sněmovních volbách propadlo. Plný Václavák naslouchající vlastizrádným řečníkům byl jen připomínkou, jaké jsme tehdy měli štěstí.

Co je pro mě prioritou v senátních volbách:

      • zachování liberálně-demokratického režimu (včetně existence Senátu, Ústavního soudu, nezávislých veřejnoprávních médií)
      • prozápadní zahraniční politika (podpora Ukrajiny v boji za svobodný a civilizovaný svět, jasné odsouzení a odmítnutí kolaborace s Putinovým Ruskem, asertivní politika vůči Číně vč. podpory Taiwanu)
      • schopnost rozeznat fakta a tvorba politiky založené na datech a vědeckých poznatcích (tzv. evidence-based policy)
      • profesionální a transparentní vládnutí (včetně protikorupčních opatření)
      • podpora rovných práv LGBT+ lidí (stejnopohlavní manželství a možnost adopce dětí)
      • sociálně spravedlivá daňová a rozpočtová politika (a to jak vůči těm, kteří makají, tak vůči těm, kteří to mají objektivně složitější)

Co je pro mě prioritou v komunálních volbách:

      • transparentní (protikorupční) a evidence-based vládnutí
      • města krátkých vzdáleností přátelská především chodcům
      • kvalitní, dostupná a spolehlivá veřejná doprava
      • různorodé čtvrti s dostatečnou občanskou vybaveností
      • řešení nedostatečného, nedostupného či nevyhovujícího bydlení
      • čistá veřejná prostranství (účinný boj proti drogám a kriminalitě)

Mimochodem, není pravda, že chodník není levicový, ani pravicový. Například to, jestli budou chodníky pro lidi, nebo pro auta, je silně ideologické rozhodnutí – o tom, v jakém světě chceme žít.

Koho volit v komunálních volbách:

Praha:

Současné vedení není ideální, ale v kontextu reálné alternativy posunuje Prahu směrem, který je mi bližší. Jako někdo, kdo vyrůstal téměř na venkově v Moravskoslezském kraji, jsem si ještě donedávna nedokázal představit, že bych mohl někdy žít v Praze. Teď jsem tady třetím rokem a pokud bude možné žít v ČR, tak tady zřejmě nějakou dobu budu žít i nadále.

Je to způsobeno i tím, že i díky současné koalici se z Prahy stává moderní západní město přátelské pro život. Pokud zůstaneme svobodnou zemí a budeme v tom pokračovat, tak by jednou mohla překonat i Vídeň. To by ostatně mělo být naším cílem. A nejen to, měli bychom mít ambici vytvářet třímilionovou Prahu.

Současná koalice posunuje Prahu směrem k městu, které začíná být přátelské chodcům, reaguje na problémy způsobované klimatickou změnou, rozšiřuje a zkvalitňuje síť MHD, umožňuje revitalizovat a vytvářet nové čtvrti a celkově usiluje o kvalitní veřejný prostor. U koalice SPOLU s ANO, příp. s podporou SPD či Motoristů sobě by pravděpodobně došlo k opačnému trendu.

Kdybych měl v Praze volební právo, tak bych volil Piráty a na vyjádření podpory povolební koalice bych dal jeden křížek vždy jednomu z preferovaných kandidátů na kandidátkách Prahy Sobě, STAN a Solidarity. Hlaváček opravdu není Hlubuček a spojení středolevicových liberálních sil si zaslouží podporu, ať už si o představě Anny Šabatové v roli primátorky světové metropole myslíme cokoliv.

Za primátora si tedy přeji i nadále Zdeňka Hřiba. Inspirativní práce Honzy Čižinského si vážím, ale o tom, proč by neměl být a nebude primátor, nás přesvědčil svým výkonem v posledních minutách debaty na Primě. Upřímně lituji podporovatele SPOLU, protože výkony Bohuslava Svobody včetně dalších jmen na kandidátce jsou opravdu tragické. Navíc ideově si návrat ODS do vedení Prahy opravdu nepřeji, už vůbec ne společně s ANO atp.

Podpora a případná výhra Pirátů v Praze má i sekundární, symbolickou rovinu. Na celostátní i vládní úrovni jsou mi i přes veškeré výhrady Piráti v tuto chvíli nejbližší. Ostatně, nejsilnější stránku této vlády, zahraniční politiku, má na starosti jejich ministr.

Koho volit v Brně, Ostravě, Frýdku-Místku a v Dobré:

V mém studentském městě Brně bych volil taktéž Piráty, příp. bych rovněž symbolicky křížkem pro jednotlivce podpořil Zelené a Žít Brno s podporou Idealistů, příp. Lidovce a Starosty.

V Ostravě bych volil taktéž Piráty a v duchu bych zvažoval i křížek pro primátora Macuru z ANO. Ten je snad již jediným přeživším liberálem uvnitř ANO. Vlastně reprezentuje to, čím ANO mohlo být, kdyby nemělo Babiše. Paradoxně ale díky Macurově pragmatickému využívání stále úspěšné marketingové značky Babiše se i v jinak voličsky nepříznivé Ostravě daří posunovat město pozitivním směrem.

V mém rodném Frýdku-Místku bych volil taktéž Piráty. Těm se společně se současným primátorem Korčem po svržení dlouholeté vlády temné strany síly v ČSSD daří město zlepšovat. Jako prioritu vidím to, aby se po otevření celého obchvatu podařilo z Hlavní třídy vytvořit příjemný městský bulvár plný zeleně, a nikoliv jen další parkoviště. Je škoda, že město nemá ambice mít pobočku univerzity či pracovní místa pro vysokoškolsky a zejména humanitně vzdělané mladé lidi. S výhledem na Beskydy a Ostravicí a parky uprostřed by mohlo být krásné tam žít.

Trvalý pobyt mám stále v Dobré. Jsou ale dva důvody, proč letos k volbám poprvé v životě nepůjdu (a snad naposledy). V uplynulých letech jsem v Dobré reálně nebydlel a zřejmě tam nebudu bydlet ani v následujícím volebním období. Bylo by pro mě logičtější volit v Praze.

Druhým důvodem je, že se kvůli své aktuální plánované cestě do zahraničí preventivně izoluji, abych nechytil covid. Považuji za naprosté selhání Fialovy vlády a ministrů zdravotnictví i vnitra, že ani za téměř rok vládnutí nedokázali zajistit korespondenční či online hlasování. Doufám, že pro takovou nepochopitelnou neschopnost budou mít budoucí generace daleko menší pochopení než ta moje.

V Dobré bych nicméně preferoval pokračování dobře nastavené spolupráce kandidátů z „Aby Dobrá byla dobrá – Sdružení KDU-ČSL a nezávislých kandidátů“ a „Občané pro občany“.

Koho volit do Senátu:

Jsem zklamán z toho, že Piráti nasadili tak málo vlastních kandidátů. Celkově mám pocit, že výběr je letos poměrně slabý, ale možná jsem jen náročnější. Zároveň považuji za nepochopitelné, že jedním z těch mála pirátských kandidátů je Ivo Vašíček, který se i dle aktuálních odpovědí ve Volební kalkulačce zdá být Putinovou pátou kolonou uvnitř nejmenší vládní strany.

Symbolicky mi pak přijde důležité podpořit rozumné středolevicové a jasně prozápadní sociální demokraty, kteří jsou mi dnes poměrně ideově blízcí. Demokratickou levicovou stranu je nutné postupně obnovit, přestože jejich tehdejší boj proti americkému radaru či oslabování naší energetické soběstačnosti společně s Babišem jsou dobrými důvody, proč být u volby kandidátů za ČSSD opatrný.

Naprosto nepřijatelná je pro mě i nadále volba kandidátů za ANO. Neměli bychom akceptovat, že by roli hlavní levicové strany převzalo populistické hnutí s autoritářskými prvky. O to více nepřijatelné by mělo být, pokud by tradičně levicové voliče převzala SPD či ještě horší šílenci nebo snad znovu komunisti. Demagogické, lživé a vlastizrádné výstupy jejich současné předsedkyně Konečné by měly být silným varováním.

Tam, kde to jde, bych v prvním kole nevolil ani kandidáty SPOLU (tedy ODS, KDU-ČSL a TOP09), a to z toho důvodu, že tyto strany zpravidla reprezentují spíše hodnotově konzervativní a ekonomicky pravicovou část vládní koalice. Výzvy, které nás na začátku 21. století čekají, nelze řešit pouze ideologicky zaslepenými paradigmaty z 80. či 90. let 20. století. Je otázkou, jestli si tuto svoji dosavadní politickou chybu Fiala, jako mj. historik a politolog, včas uvědomí.

Podle čeho se rozhodnout:

      • ideová, programová či stranická blízkost
      • Volební kalkulačka + podrobně si porovnat jednotlivé odpovědi
      • Volební vizitky na iRozhlas.cz
      • Předvolební průzkum Jsme fér
      • 5 otázek na TN.cz
      • informace na Wikipedii
      • profily a odkazy na weby a sociální sítě na Programydovoleb.cz
      • pročíst si program, pokud ho mají (což taky o něčem svědčí, pokud ne)
      • zamyslet se nad jejich šancí dostat se do 2. kola – viz např. Deník Referendum či sázkové kurzy
      • lidská blízkost a sympatie + jaké povolání a dosavadní zkušenosti, vzdělání, politickou minulost a výsledky mají za sebou (přestože v Senátu jde především o názory a to, jak budou pravděpodobně hlasovat)
      • zjistit si o nich víc na Hlídač státu

Koho bych volil v jednotlivých senátních obvodech:

1 – Karlovy Vary: Bohdan Vaněk (Piráti), příp. Jan Horník (STAN), příp. Petr Kulhánek (KOA)

4 – Most: Jan Paparega (ProMOST + podpora SPOLU)

7 – Plzeň-město: Karel Naxera (TOP09, resp. KDU+ODS+TOP09), příp. Václav Chaloupek (STAN+OPAT)

10 – Český Krumlov: Robert Huneš (KDU-ČSL), příp. Tomáš Jirsa (ODS)

13 – Tábor: Martin Kákona (Piráti) nebo Marek Slabý (T2020, resp. KDU+ODS+T2020+TOP09)

16 – Beroun: Martin Karim (Piráti s podporou Z a ČSSD) nebo Janis Sidovský (SEN21+LES)

19 – Praha 11: Vladimír Špidla (ČSSD), příp. Hana Kordová Marvanová (ODS, resp. ODS+TOP09+KDU)

22 – Praha 10: Renata Chmelová (Z+STAN+LES+SEN21)

25 – Praha 6: Jiří Růžička (TOP09, resp. KDU+ODS+STAN+TOP09) nebo Petr Pavlík (ČSSD) nebo Lenka Helena Koenigsmark (SEN21) nebo Dana Balcarová (Piráti)

28 – Mělník: Petr Holeček (STAN) nebo Zdeněk Šarapatka (TOP09)

31 – Ústí nad Labem: Martin Krsek (SEN21)

34 – Liberec: Martina Motshagen (ODS, resp. KDU+ODS+TOP09)

37 – Jičín: Marta Martinová (Piráti s podporu Z a SEN21)

40 – Kutná Hora: Luděk Jeništa (STAN)

43 – Pardubice: Miluše Horská (KDU-ČSL+Nestr.)

46 – Ústí nad Orlicí: Petr Fiala (KDU-ČSL+SproK)

49 – Blansko: Filip Vítek (Piráti)

52 – Jihlava: Miloš Vystrčil (ODS, resp. KDU+ODS+TOP09)

55 – Brno-město: Radomír Pavlíček (STAN)

58 – Brno-město: Michal Sedláček (KDU-ČSL+TOP09), příp. Petr Kunc (SEN21), příp. Petr Vokřál (ANO)

61 – Olomouc: Václav Ranc (Piráti), příp. Lumír Kantor (KDU-ČSL)

64 – Bruntál: Pavla Löwenthalová (KDU-ČSL, resp. KDU+ODS+TOP09)

67 – Nový Jičín: Petr Orel (Zelení)

70 – Ostrava-město: Zdeněk Nytra (ODS, resp. KDU+ODS+TOP09)

73 – Frýdek-Místek: Stanislav Folwarczny (ODS, resp. KDU+ODS+TOP09)

76 – Kroměříž: Šárka Jelínková (KDU-ČSL, resp. KDU+ODS+TOP09)

79 – Hodonín: Eva Rajchmanová (KDU-ČSL, resp.: KDU+ODS+TOP09)

Pozn.: Tučné zvýraznění; kurzíva; slova „nebo“ vs. „příp.“ mají samozřejmě význam.

A mysleme na to, že politika není primárně volbou ideálního dobra, ale především menšího zla.

Autor: Mirek Návrat

Blogger a vystudovaný politolog. Píšu o politice, společnosti, budoucnosti a osobním rozvoji. Můj Twitter: @mireknavrat.