Nákupní centrum ve tvaru haly

2 min čtení

Už delší dobu sledují, jaké emoce vyvolává případné bourání Víceúčelové sportovní haly ve Frýdku-Místku.

Prý existují jen dvě varianty – stará hala se zbourá, vedle bude nová a na jejím místě obchodní centrum. Nebo se naopak stará hala opraví, nová nebude a s ní ani žádné další obchody. Jenže ono by to šlo vyřešit úplně jinak. Stará se může zbourat, vedle se může postavit nová a obchody mohou být v budově, která by vypadala přesně jako dominanta našeho města – naše stará hala. Proč by to nešlo?

Jestliže jsou investoři ochotni „přesvědčit“ zvolené zástupce, naše zaměstnance z řad politiků, k tomu, aby proti vůli občanů zbořili de facto městkou památku, proč by nebyli schopni zaplatit si architektonický návrh nákupního centra v jejím tvaru? Jen si to představte – tam v těch rozích nahoře by byly úžasné kavárny s výhledem na celé město. Co město, na naše Beskydy a na druhé straně – na celý kraj.

Abych řekl pravdu a byl trochu ironický, docela závidím frýdecko-místeckým politikům jejich odvahu jít takto proti vůli většiny obyvatel města. Přes 71 % lidí je proti bourání Víceúčelové sportovní haly, a oni to přesto prosazují. Myslí si snad, že to nejsou právě tito občané, kdo je volí? Jsou snad na někom závislejší? Odvíjí se jejich politická kariéra od vůle někoho jiného, než od frýdecko-místeckého lidu? Nevím, ale je úkolem statečných investigativních novinářů, aby to zjistili a veřejnost o tom informovali.

Jedno je však jisté. Žijeme v době, kdy se těm špatným z řad politiků nedaří některé věci zatajit. Máme internet, sociální sítě a probouzející se občanskou společnost. Veřejnost si začíná uvědomovat, že investice do špatných politiků se jí přestává vyplácet.

Co tedy dle mého udělají občané, kteří chtějí žít ve vyspělé zemi, ve zdravém a čistém městě, které se nestává celebritou večerních zpráv kvůli zkorumpovanému vedení magistrátu? Píší, volají, mobilizují média, setkávají se tváří v tvář s dočasně zvolenými politiky, pořádají demonstrace, obsazují jednání zastupitelstva a snaží se udělat vše pro to, aby neprošlo to, co projít nemá.

Mirek Návrat, student vysoké školy

Psáno pro 5+2 Frýdecko-Místecko (redakčně upraveno).

Autor: Mirek Návrat

Blogger a vystudovaný politolog. Píšu o politice, společnosti, budoucnosti a osobním rozvoji. Můj Twitter: @mireknavrat.