Investice budoucnosti? Slušnost a poctivost

2 min čtení

Taky se těšíte na den, kdy v této zemi začnou vládnout schopní, slušní a kompetentní lidé? Těšte se. Už se to blíží. Že nevěříte? To je sice pěkné – vycházíte ze svých mnohaletých zkušeností. Ale přece – zkuste se zamyslet.

Morálně kvalitní, charakterní a aktivní lidé se chopí moci. Co to bude znamenat pro vás? Co když vás budou potřebovat? Třeba jste odborník ve své oblasti, třeba umíte podnikat, třeba jen odvádíte svou práci jako obyčejný dělník či řemeslník – a děláte to tak, jak nejlépe umíte. A teď je tu vláda, která vás potřebuje a má o vaše služby, o produkty vaší tvrdé a poctivé práce zájem. Co myslíte – vyplatí se být slušný a dělat do té doby svou práci dobře?

Možná si teď ale říkáte – a co se stalo se všemi těmi zkorumpovanými mafiány, politiky, úředníky nebo policisty? Dobrá otázka. Tito lidé jsou ve vězení. Odpykávají si svůj spravedlivý trest tak dlouho, dokud se nepoučí a dokud nejsou schopní se začlenit do společnosti nás, slušných lidí.

Ano, možná také někteří utekli do zahraničí a tam pokračují v podvodech, korumpování a nekalých praktikách. Ale všimli jste si? Emigrovali oni kvůli nám – tentokrát poprvé ne my kvůli nim. My jsme tady zavedli skutečnou vládu práva a především vymahatelnost toho práva. Hraje se podle jasných pravidel, která vyhovují pouze slušným a poctivým lidem, jako jste vy – už ne podvodníkům a mafiánům.

Věříte, že je to možné? Chtěli byste to? Já vám můžu garantovat, že už dneska v roce 2011 existuje spousta lidí, kteří jsou nespokojení a naštvaní na to, jak to tady funguje. Ale nehodlají se tak jako ostatní stáhnout do hospod a nadávat. Právě naopak. Pracují na sobě. Začali u sebe. Vzdělávají se ve všech možných oblastech, které je baví. A nejsou to jenom mladí, je to i střední nebo starší generace. Zkrátka všichni ti, kdo vědí, že k ovlivnění většiny stačí malá skupinka zapálených lidí. Pro důkaz nemusíme do historie našeho světa chodit moc daleko.

Může se ale také stát, že to nevyhrajeme, že to vzdáme, že nás oni porazí, že budeme zatlačeni a zničeni. Hezká představa, že? Ale zpátky do reality! Co chcete? Co z toho chcete? Která budoucnost se vám líbí více? Pro kterou se dokážete více nadchnout? Která vám dává větší sílu a více energie?

Být slušný a poctivý člověk – odborník ve svém oblíbeném oboru se vyplatí. Nikdy totiž nevíte, kdy revoluce nás slušných lidí může přijít.

Pusťme se do toho!

Zdroj: http://navrat.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=182727

Autor: Mirek Návrat

Blogger a vystudovaný politolog. Píšu o politice, společnosti, budoucnosti a osobním rozvoji. Můj Twitter: @mireknavrat.