S novoročním projevem prezidenta souhlasím na 99 %

2 min čtení

Ve vyspělých zemích bývá zvykem, že občané, političtí komentátoři, ostatní politici a novináři komentují nejdůležitější projevy svých státních zaměstnanců-politiků. I já se přidám. Určitě si mnozí všimli, že Václav Klaus měl na polici za sebou portrét Margharet Tatcherové a myslím si, že ta by z jeho slov určitě měla radost.

Projev byl totiž pravicový, libertariánský a konzervativní. Nechyběl apel na zdravý ekonomický rozum, rýpnutí do Evropy či do socialisticko-zelených chyb. Z tohoto pohledu trošku chybělo rýpnutí si do globální vlády.

Nicméně po tomto projevu by si mohla spousta lidí uvědomit, že Evropa skutečně zaostává, že na dluh bez vize, jak ho splatit, skutečně žít nemůžeme a že co je zelené, automaticky neznamená, že je to správné – přestože to je barva velice hezká. Důležitou částí projevu byla také narážka na mezigenerační solidaritu – tedy nejen od rodičů směrem ke svým už při narození zadluženým dětem, ale i od těch dětí směrem ke svým rodičům.

S čím bych tak trošku nesouhlasil, je pohled na odchody lékařů. Souhlasím s tím, že je to vydírání a v době, kdy se všem ostatním škrtá, mnoho lékařů by chtělo výrazně přidat, ovšem vláda musí mít neskutečně těžké vysvětlovat, jak je možné, že se v této zemi ročně rozkradou a vytunelují desítky miliard, a na zdravotnictví se při tak vysokých daních, jaké tu máme, nedostane dost peněz.

Taky se mi trošku nelíbil postoj, který vyzařoval z nonverbální komunikace při mluvení o nových stranách a nových politicích – jakoby si Václav Klaus myslel, že konzervatismus je o tom, že by měli být mafiánští papaláši u svých koryt doživotně.

Závěrem chci říct, že je obrovská škoda, že tento projev nemůže padnout na úrodnou půdu. Úžasná slova, se kterými určitě většina zodpovědných a převážně pravicově smýšlejících lidí musela souhlasit, totiž neznějí důvěryhodně od člověka, který by za své minulé činy v každé vyspělé zemi už dávno seděl ve vězení.

A ono to bylo poznat i z celkového projevu – roztěkanost, nervozita, dopředu předtočený a čtený projev někde z kanceláře tam nahoře. Daleko lepší by podle mě bylo, kdyby byl projev lidský, přednášený z hlavy, naživo a někde na ulici mezi živými, reálnými občany.

Zdroj: http://navrat.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=170731

Autor: Mirek Návrat

Blogger a vystudovaný politolog. Píšu o politice, společnosti, budoucnosti a osobním rozvoji. Můj Twitter: @mireknavrat.