A co tak zkusit to, co funguje?

1 min čtení

Již roky hledáme to správné řešení pro Českou republiku, ale pořád jej nemůžeme najít. Zkusili jsme komunisty, ODS, pak ČSSD a pak zase ODS, ale zatím to stále není ono. Jiří Paroubek sice slibuje, že do 15 let budeme zase, tak jako za první republiky, patřit mezi 10 nejvyspělejších zemí. Ale každý, kdo nemá nasazené oranžové brýle – tak jako já před 4 lety – vidí, že jeho vláda by nás přivedla maximálně k bankrotu a následně do rukou mocného a bohatého Ruska. I když teď mě napadá, jestli to nemyslí právě takto.

Proč ale nezkusíme něco, o čem víme, že to funguje? Pro inspiraci nemusíme chodit daleko. Stačí se podívat do sousedního Německa, Rakouska nebo kdekoliv jinde do dnešní vyspělé západní Evropy. Byla to právě křesťanská demokracie, která těm zemím vládne od konce druhé světové války. Systém založený na sociálně tržním hospodářství, na základních morálních principech, které pociťuje snad každý zdravý člověk – ne na nefungujících a umělých paragrafech. Právě rozumná a vyvážená politika podpory podnikání a zároveň solidarity s těmi méně šťastnými dovedla tyto země tam, kde dnes jsou. A já myslím, že jsou pro nás stále vzorem, ne? Nebo chceme chudobu a bídu východu po všech stránkách?

Ale je tu také další důvod, proč v letošních volbách vsadím na KDU-ČSL, která kandiduje společně s Evropskou demokratickou stranou Jany Hybáškové. O populismu a lžích ČSSD jsem se již zmiňoval, komunisty politicky inteligentní člověk volit nemůže, o náccích nemluvě. ODS je symbolem arogance, kmotrů a dalších mafií. TOP 09 je něco podobného jen s méně procenty a maskou knížete. Věci veřejné také sází na populismus a o jejím financování mám už také své pochybnosti. Staré komunisty od Zemana rozumný člověk taky volit nebude. Mladému člověku tedy zbývají pouze lidovci a zelení. Vyberme si tedy to skutečně nejlepší možné řešení pro naši budoucnost. Jak řekl lidovecký místopředseda Pavel Svoboda: „Jestli se chceme mít jako v Bavorsku, tak taky musíme volit jako v Bavorsku!“ A jaká je vaše volba?

Zdroj: http://navrat.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=133917

Autor: Mirek Návrat

Blogger a vystudovaný politolog. Píšu o politice, společnosti, budoucnosti a osobním rozvoji. Můj Twitter: @mireknavrat.