Proč vyhraje volby pravice?

1 min čtení

Mohl bych odpovědět jedinou větou – protože, ač je náš národ velmi hloupý, jsem optimista. Ale chci to doložit matematickou prognózou, která vychází z výsledku minulých voleb.

V roce 2006 měla pravice 48,9 % a levice 45,1 %, 6 % získaly strany, které se do sněmovny nedostaly. Letos to podle mého odhadu, založeném na intuici bude 5 % pro strany, které se do sněmovny nedostanou. Mezi těch osm šťastnějších se rozdělí 50 % pro pravici a 45 pro levici.

A jak to tedy dopadne? Vyhraje ČSSD s 28 %, protože 2 % jí seberou VV a 5 % SPOZ s tím, že bude ještě úspěšnější než minule. ODS bude druhá s 20 %, protože 5 % jí seberou VV a 10 % TOP 09. Třetí skončí tradičně komunisté s 12 % a čtvrtá bude TOP 09 s 10 % od ODS. Pátá bude KDU-ČSL, očištěna od devítkového plevele s 8 %. Věci veřejné skončí šesté se 7 %. Předposlední budou zemanovci s 5 % a poslední skončí zelení, nad nimiž se smiluje pravda a láska a také prvovoliči. Mezi čtyřprocentními zůstane Bobošíková, náckové, piráti i pan Cibulka a všichni ostatní.

Když ČSSD jako vítězi voleb přidám dva mandáty navíc, tak to vychází na pravicovou koalici ODS, TOP 09, KDU-ČSL, VV a SZ se 105 mandáty a levicovou opozici ČSSD, KSČM a SPOZ s 95 poslanci. Tento můj odhad patří k těm realistickým a je jasné, že k tomu, aby se Jiří Paroubek coby vítěz voleb vzdal možnosti sestavovat vládu, by uběhlo několik měsíců marného vyjednávání o středolevé koalici. Snad!

A jaký je váš odhad?

Zdroj: http://navrat.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=128316

Autor: Mirek Návrat

Blogger a vystudovaný politolog. Píšu o politice, společnosti, budoucnosti a osobním rozvoji. Můj Twitter: @mireknavrat.