I v politice se dá zlepšovat svět

1 min čtení

Jsem přesvědčen, že je velmi důležité sledovat politiku. Já sám to dělám už několik let a v posledních měsících se jí snažím účastnit i aktivně. Vždyť kolikrát v historii jsme měli tu možnost do ní nahlédnout, ovlivňovat ji adokonce ji i vytvářet? Kolik lidí na světě má to štěstí dnes?

Není náhodou falešné si na politiky stěžovat a buď nechodit k volbám, nebo volit neustále ty samé lidi, o kterých si můžeme zjistit, že nejsou těmi nejlepšími na trhu?

Vedle ideového zaměření, programu strany a jasných výsledků je pro mne důležitá konkrétní osobnost, kterou chci volit.

Politika náš život ovlivňuje více, než si dokážeme představit – od úklidu vlastního pokoje, přes úroveň chodníků v naší obci, až po kvalitu výrobků po celém světě. V menších obcích se toho ujímají zpravidla aktivní a pracovití lidé, ale ve vyšších patrech už roste chuť a často se stává, že si politik neuvědomí, že je také člověk a podlehne nekonečným lákadlům, která dříve nebo později ukončí jeho politickou kariéru.

Když člověk dělá politiku čestně a poctivě, tak je to nejtěžší povolání. Když si jde jen užívat výhod, brát úplatky a zneužívat své moci, tak naopak nejjednodušší. Myslím si, že je nutné, aby do politiky vstupovali mladí, schopní a zodpovědní lidé. Na sjezdu Mladých křesťanských demokratů jsem se přesvědčil, že tu takových bude i nadále přibývat.

Mně osobně se více líbí celostátní úroveň před tou komunální. Ale uvidíme. Třeba až se za pár let stanu silnou osobností s charakterem, budu mít zaslouženě nějaké jméno v občanské společnosti a více zkušeností, potkáme se, milí čtenáři, v jedné vládě!

Zdroj: http://navrat.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=108204

Autor: Mirek Návrat

Blogger a vystudovaný politolog. Píšu o politice, společnosti, budoucnosti a osobním rozvoji. Můj Twitter: @mireknavrat.